Tiesitkö, että ei ole todellakaan samantekevää, minkälaisesta lasista nautit viinisi? Vaikka viiniä voikin periaatteessa juoda vaikka vesilasista, vaikuttaa lasityyppi olennaisesti viinin makuun ja tuoksuun.
Valko- ja punaviini tarvitsevat erilaisen lasin
Moni tietää, että punaviinilasi on tyypillisesti jonkin verran suurempi kuin valkoviinilasi. Se on myös laakeampi, jotta punaviinissä olevat karvaat tanniinit pysyvät ojennuksessa ja hedelmäinen ja täyteläinen makumaailma pääsee esiin. 45 cl lasi on hyvin tyypillinen punaviinilasi.
Valkoviinit sen sijaan ovat tyypillisesti hapokkaita ja pirskahtelevia, ja niiden nauttimisessa kannattaa suosia vähemmän laakeaa lasia. Lisäksi valkoviini tarjotaan yleensä viileänä, jolloin lasiin kaadetaan kerralla vähemmän juomaa. Valkoviini säilyy paremmin viileänä pullossa kuin lasissa, erityisesti jos pullo on asetettu cooleriin.
Hyvä lasi kestää aikaa
Jos ei halua täyttää astiakaappiaan lukuisilla eri viinilaseilla, riittää tavallisessa taloudessa yleensä yksi punaviinilasityyppi ja yksi valkoviinilasityyppi. Myös kuohuviinilasien hankintaa kannattaa harkita, ja nämä voisivat sopia erityisesti paljon juhlivalle. Ei siis ole tarpeellista hankkia jokaiselle rypälelajikkeelle omaa lasiaan, vaikka vannoutuneet viiniharrastajat näin usein tekevätkin.
Lasit pysyvät hyvässä kunnossa pitkään, kun puhdistat ne heti käytön jälkeen ja kuivaat ne mikrokuituliinalla. Suurimman osan laseista voi pestä myös koneessa, mutta tässä kannattaa noudattaa varovaisuutta. Erityisesti lasin pitkä jalka sekä reunat ovat herkkiä hajoamaan. Varmista aina, että lasit eivät pääse kaatumaan ja ovat tukevasti paikallaan.